Zašto ne ostvarim željeni rezultat, a konstantno se trudim i radim sve da ga ostvarim?

Zna se dogoditi da toliko vremena i truda uložimo u postizanju željenog rezultata (cilja) i ne ostvarimo ga, štoviše možda si stvorimo i dodatne probleme u životu. Meni se to događalo i često me bacalo u  frustraciju ;). Ipak postoji niz razloga zašto je to tako.

Ako nisu u pitanju neki od najčešćih pogrešaka o kojima sam pisala u tekstu Najčešće pogreške u postavljanju ciljava onda se zapitaj (budi iskren/a prema sebi):

 1. Kako se “JA” većinu vremena osjećam?
  • jesam li pod stresom,
  • osjećam li onu unutarnju napetost,
  • osjećam li se nezadovoljno
 2. Kakvu sliku imam o sebi?
  • jesam li OK sam/a sa sobom
 3. Vjerujem li ZAISTA da mogu ostvariti taj rezultat (cilj)?
  • jesi li poravnat/a s ciljem koji želiš postići?

Ova pitanja su izuzetno bitna i utječu na ostvarenje (željenog) rezultata. Objasniti ću ti zašto su bitna kroz jedan jednostavan primjer koji me i inspirirao da napišem ovaj tekst.

Dakle, inspiraciju za ovaj tekst dobila sam zahvaljujući roladi koju sam po 2. put u životu pravila danas, a FB me posjetio na roladu koju sam pravila prije pet godina. Rolada danas i rolada od prije pet godina (kao što možeš vidjeti)  nemaju veze s vezom,  a koristila sam jedan te isti recept (btw i tada sam ju pravila s puno pažnje 😉 )..

ZAŠTO?  Jer tada JA NISAM BILA OK sama sa sobom. Anita prije pet godina i Anita danas dvije su različite osobe.

Iako sam početkom te godine doktorirala (doktorat mi je, uza sve ostalo, predstavljao užasan teret- veliku obvezu i stres) osjećala sam neko unutarnje nezadovoljstvo, napetost … Tada još nisam počela „raditi na sebi“, nisam imala svojih „5 minuta“, nisam si dozvolila nikakvo opuštanje na dnevnoj bazi- tehnika dubokog disanja nije mi padala na pamet, a kamoli da sam je prakticirala . 

Većinu vremena sam …

 • razmišljala o stvarima koje su mi se dogodile (što je stvaralo u meni onaj osjećaj napetosti) ili 
 • čekala neka bolja vremena, neke bolje okolnosti (što je opet stvaralo osjećaj nestrpljivosti, potom frustracije) …  

Dakle, većinu vremena bila sam ili napeta ili nestrpljiva, frustrirana, što nikako nije poželjno ako želiš ostvariti (novi) rezultat. Stanje u kakvom sam radila roladu, rezultiralo je kako je rezultiralo – ne onako kako sam očekivala i kako sam htjela. Danas je moja rolada ispala drugačija, liči na roladu i ukusna je  .

Dakle, kroz ovaj jednostavan primjer htjela sam ti samo objasniti koliko je bitno kako se TI ZAISTAOSJEĆAŠ jer kako se osjećaš (većinu vremena) takav ti i rezultat stiže.

Želiš li postići određeni rezultat, želiš li ostvariti svoj cilj, MORAŠ vjerovati da MOŽEŠ, moraš imati pozitivnu sliku o sebi, moraš biti OK sa sobom (moraš biti opušten/a)… Da je lako – nije, ali je MOGUĆE.

Ako te gore navedena pitanja pogađaju „u sridu“, NE BRINI sve se to MOŽE promijeniti, ali ne želim te zavaravati – ništa ne ide preko noći! 

P.S. Meni je pomogla coaching akademija jer nisam znala osobu koja bi bila uz mene i svojom stručnošću i podrškom pomogla mi da se „iščupam“ iz stanja u kakvom sam bila.

Naravno ti ne trebaš završiti akademiju, ako želiš mogu ti pomoći u tome- ipak je lakše kad imaš nekoga da te podrži i pomogne u tome.  

Tvoj rast i uspjeh je na klik od tebe.

Podijeli s drugima na: