BAVI SE UZROKOM, A NE POSLJEDICOM!

Većina ljudi (bez obzira na dob) bavi se posljedicom, a ne uzrokom što nije dobro, ako gledaš dugoročno. Drugim riječima reagiraju tek kada zagusti i onda odluče na promjenu i često puta plate i cijenu toga (svojim zdravljem), ali to ne mora biti tako. Sigurno je i tebi ovo poznato, kao i meni 😉 i zato sam se odlučila da napišem ovaj tekst, da te potaknem i osvijestim da počneš razmišljati o sebi i o svom ZAŠTO (zašto te nešto izbaci tako lako iz takta,  zašto te nešto/netko nervira toliko, zašto imaš previše ili premalo kilograma,  zašto više nisi motiviran/a kao nekad, zašto se osjećaš kao da nemaš energije za bilo što, zašto više preferiraš svoje vrijeme provoditi game-ajući, a ne s ekipom vani, zašto non stop visiš na fitnesu ili u salonima za uljepšavanje – da me krivo ne shvatiš, pobornik sam fitnesa, rekreacije kao i kozmetičkih salona- i sama koristim njihove usluge, ali bitno je ono ZAŠTO to nešto radiš), a odgovor leži u nama samima. 

Sada ću ti pokušati na jednostavnom primjeru objasniti zašto je bitno baviti se UZROKOM. Sigurno si čuo/la za emisiju ŽIVOT NA VAGI (inače u praksi pričam o svojim iskustvima ali da ne duljim s tekstom odlučila sam se za ovaj primjer jer lito je stiglo i brojni oglasi na temu mršavljenja su svugdje i svagdje, a i sama se trenutno suočavam s viškom koji nisam dobila zbog opuštenih obiteljskih druženja, roštiljada, uzrok leži u nečem drugom koji rješavam pomalo 😀 ).  Uglavnom, znala sam pogledati tu i tamo koju epizodu i osobno tu emisiju lajkam- zašto? Jer svaka čast tim ljudima koji su se odvažili i donijeli odluku da žele promjenu, jer su stvarno fajteri. Slušajući njihove priče, shvatiš da zapravo  svatko od njih ima svoju životnu priču (tragediju, situaciju kako god je nazvali) koja ih je dovelo do toga gdje jesu- tu ne govorim o odgovornosti, nego samo o njihovoj pretilosti koja je rezultat njihovog unutarnjeg stanja prouzrokovanim nekim određenim događajem/situacijom u životu.  

Dakle, da bi se željena promjena postigla sa dugoročnim efektom treba se tome pristupiti holistički – uskladiti um, duh i tijelo jer uzalud ti svakodnevno vježbanje ako imaš neke unutarnje blokade s kojima se boriš (svjesno ili ne) koje su te dovele do toga tu gdje jesi… naravno, uz usvajanje ostalih zdravih navika, prehrane i to…

I zato, pronaći svoj ZAŠTO (UZROK) iznimno je bitno jer tek kada ga pronađeš možeš to nešto i promijeniti s dugoročnim učinkom. 

Kao pomoć možeš besplatno preuzeti jedan jednostavan alat (Kotač života ili eng. Wheeel of Life), koji se inače koristi u coachingu i  on je neizostavni dio mojih radionica jer predstavlja osnovu svega za dalje (ali moraš biti full iskren/a 😉 ). On ti na vizualan način pokazuje gdje si danas (kakva je situacija na svakom od tvojih životnih segmenta) i na temelju toga možeš postaviti svoje ciljeve i plan za akciju za poboljšanje istog. 

Inače na internetu ima  ga u mnogim varijacijama, a možeš ga i sam/a  nacrtati po svojoj želji. Ako negdje zapneš ili nešto ti nije jasno ili želiš koju info više slobodno pošalji poruku …naravno možeš i podijeliti ovaj post, ak ti je ok. 😉

Podijeli s drugima na:

Upiši svoj email na koji ću ti poslati link za preuzimanje dokumenta