12 načina kako povećati samopouzdanje

To je najčešći problem, i kod mladih i kod starih. Nije strašno i može se promijeniti! 

Svi se rađamo kao sretne bebe  s urođenom vjerom u sebe. Ajmo to tako jednostavno reći. Prirodno je da imamo samopouzdanje. Stvar je u tome što smo ga doslovce izgubili putem. Možda zbog neke situacije kad smo bili maleni, u školi, obitelji….. 

U ovom tekstu dajem ti čak 12 konkretnih tehnika kako možeš povećati svoje samopouzdanje!Savjetujem ti da ih čitaš i osvijestiš svakodnevno, a posebno ih možeš koristiti prije primjerice nekog važnog razgovora za posao, javne prezentacije ili privatnog razgovora, u bilo kojoj situaciji kad osjetiš da ti treba „booster“ ? Ubrzo će ti postati navike!

1. Koristi lijepe riječi o sebi 

Te „lijepe riječi“ i pozitivne misli o sebi primjerice Sposoban sam, Imam iskustva, Moj rad vrijedi,  zovemo afirmacijama.  Važno je da su izgovorene u sadašnjem vremenu. Odličan su alat u postizanju rezultata!  Ono što si svaki dan govorimo, sami sebi u glavi i što mislimo, postaje naša stvarnost! Kad krenemo u dan od afirmacija, imamo fokus na cilj i lakše dolazimo do ostvarenja. 

2. Ponašaj se odmah onako kakav/va želiš postati 

Sve što radimo je naš izbor. Svaka mala odluka u danu može biti i drugačija, zar ne? Kad stalno biramo jedan izbor, on postaje navika.  Ako želiš živjeti zdravije, upiši se odmah na sport, stvari će same sjesti na svoje mjesto, navike će ti se promijeniti. Kako se ponaša osoba koja želiš postati? Napiši na papir. Kreni s prvim ponašanjem, eksperimentiraj, vidjet ćeš promjenu. 

3. Dress smart

Ovo nekome možda može zvučati površno, ali je važno. Ne u smislu da odijelo čini čovjeka, nego zato što se brigom o sebi i lijepim oblačenjem stvara osjećaj ugode. Kad se ugodno osjećaš u svojoj koži i još se digneš s lijepim afirmacijama, sigurno ćeš biti ispunjeniji i lakše ići kroz dan nego da se gledamo mrsko u ogledalo i kritiziramo i opterećujemo sami sebe. Bez obzira na to ideš li gdje ili ne, obuci se lijepo za svoju terasu i prvu jutarnju kavu! 

4. Govori glasno 

Mnogo je lakše nekoga doživjeti i jasno razumjeti što želi reći ukoliko je osoba dovoljno glasna i razgovijetna. Primijeti kako govoriš? Govoriš li pretiho da te drugi ljudi jedva čuju? Ako je odgovor potvrdan, pokušaj korak po korak, malo po malo, svaki put pojačati ton ?

5. Sebe stavi na prvo mjesto

Ne, ovo nije sebično ni egocentrično. Kako ćeš se posvetiti nekome drugome ako ne vodiš brigu o sebi i uvijek drugima daješ prednost? Dobra vježba je da gdje god išli (kino, kazalište, kafić, …) uvijek biraj najbolja mjesta za sebe!  Ako sjediš u kutu ili negdje u pozadini, tako ćeš se osjećati i u životu! Ti si glavna uloga i u redu je tako se i ponašati!

6. Osvijesti govor svog tijela 

Što misliš kako izgleda osoba koja je puna samopouzdanja? Da li je pognuta, pogrbljena ili je uspravna? Naš govor tijela ljudima daje do znanja kako gledamo i doživljavamo sebe i svijet oko nas. Daj ljudima do znanja uspravnim stavom tijela da si otvoren/a i jak/a, kao što i jesi! 

7. Brini o sebi

Kao što smo već rekli, prvo se moramo brinuti o sebi, da bi se mogli brinuti o drugima. Ako sami sebi nismo važni, kako ćemo drugima biti? Kako će drugi nama stvarno biti važni? To je kao kad ideš kod zubara – sigurno nećeš ići kod zubara koji i sam ima pokvarene zube!

8. Učiš cijeli život

Ne mislim na pripremu za ispit, mislim na tvoj osobni rast i razvoj.  Ulaganje u sebe i edukacije su konstanta!

9. Prihvati kompliment!

Jesi li među onima koji ne znaju primiti kompliment? Prihvati kompliment kao istinu i jednostavno se zahvali. Nema „joj, ma nije to baš tako, ma to sam tako bezveze…“ , nego „Hvala“ i osmijeh. Jednostavno! 

10. Nema savršenog

Možemo si itekako otežati život ako sve što radimo mora biti savršeno i ako isto očekujemo od drugih. Lako je izgubiti se u tome, gubimo fokus s procesa, s učenja, s iskustva. U redu je biti pedantan, detaljan, htjeti najbolje, no treba biti i blag prema sebi i realan. Vrlo često na neke stvari ne možemo utjecati i „savršeno„ uopće nije u našoj moći. Ako i jest, svaki prostor za promjenu ili učenje je opet za naš benefit. 

11. Vježba zahvalnosti 

Svatko od nas ima na čemu biti zahvalan, iako nam se možda neki put čini da nemamo….Budi zahvalan/na na svim svojim postignućima! Sjeti se kad si naučio/la voziti auto, bicikl, kad si položio/la onaj ispit….svi imamo svoja postignuća! Ne treba biti nešto spektakularno, baš nasuprot. U malim stvarima leži tajna, a mi to sve shvaćamo zdravo za gotovo!

12. Podijeli si put na manje korake 

Kao što je jedan kineski filozof (Lao Tse) rekao “Putovanje od tisuću (milja) počinje prvim korakom” … Svi bi mi htjeli promjenu preko noći, no promjena se ne događa zbog cilja nego zbog putovanja i procesa.  Svaki i najmanji korak se računa. Na dnevnoj bazi. Najmanja odluka, najmanji izbor, koliko god se malen činio. Samo kreni!

Podijeli s drugima na: